Tarta jest piękna, pyszna i pożywna. Bezglutenowa, na spodzie z jaglanki, królowej kasz. Sprawdzi się w sam raz na cukiniowy sezon, chociaż mamy nadzieję, że tak wam się spodoba i zasmakuje, że zagości w waszych kuchniach na dłużej.
Ze specjalną dedykacją dla wszystkich marudzących na temat wegetarianizmu w czasie ciąży ;)
Tarta jaglana cukiniowo-marchewkowa
Przepis z bloga Potrawy Półgodzinne
Składniki:
ciasto
farsz
- 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
- 1 małe jajo z wolnego wybiegu
- 65g masła
- 1 łyżka oleju
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/4 łyżeczki soli
- średnia cukinia
- duża marchew lub 2 mniejsze
- do posypania płatki chili
sos
- 1 jajo
- 3-4 łyżki śmietany lub gęstego jogurtu
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka czosnku
- sól, pieprz ziołowy, gałka muszkatołowa, chili w płatkach
Ciasto: kaszę jaglaną i jajo miksujemy na gładką masę (my zmiksowałyśmy w Vitamixie). Przekładamy do
miski i dodajemy pozostałe składniki. Wyrabiamy gładkie ciasto i wtawiamy do lodówki by schłodzić.
Sos: wszystkie składniki dokładnie mieszamy za pomocą widelca lub trzepaczki
Schłodzone ciasto wykładamy na formę do tarty podnosząc brzegi, nakłuwamy widelcem i zapiekamy ok. 15 minut w temperaturze 180st C. Lekko studzimy i układamy wokoło na przemian wstążki cukinii i marchewki, zaczynając od brzegu formy. Zalewamy sosem, tak, aby część warzyw była nadal widoczna. Posypujemy płatkami chili i pieczemy 35 minut w 180 st. C. Możemy dodatkowo posypać płatkami chili tuż przed podaniem.
No comments:
Post a Comment