W naszych kuchniach, polskiej i amerykańskiej, już od piątku pięknie pachnie.
Klasyka sezonu w wersji słodkiej: staropolski piernik, który dojrzewał przez miesiąc na strychu i pierniczki, które wylądowały na choince oraz wytrawnej: kapusta, czosnek, cebulka, buraki. Kto jeszcze szuka super aromatycznych przepisów na święta niech szybko zapisuje dwa dzisiejsze przepisy: na wege bigos i buraki z Burgundii.
Na pierwszy ogień idzie wegeteriański bigos, dla językowych purystów nazywany postną kapustą z grzybami, chociaż w wielkim garnku jest dużo dużo więcej niż kapusta i grzyby. Mamy suszone śliwki, powidła, przecier pomidorowy, garść ziół i przypraw. Smaczny już po pierwszej fazie gotowania, nabiera fenomenalnego smaku po dwóch, trzech dniach. Warto jeszcze się za niego zabrać!
Bigos wegetariański
przepis od niezawodnej Jadłonomii
Składniki:
Przyprawy:
- 1 kilogram kiszonej kapusty
- 1 kilogram białej kapusty
- 1 szklanka zielonej soczewicy
- jedno kwaśne jabłko
- jedna cebula
- 2 łyżki dobrej, najlepiej domowej konfitury ze śliwek
- 10 wędzonych śliwek
- 10 gram suszonych grzybów
- 150 ml żubrówki albo gorzkiej żołądkowej
- 4 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- sól
- olej
- 3 ząbki czosnku drobno posiekane
- 10 ziaren pieprzu
- 4 ziela angielskie
- 3 goździki
- 2 liście laurowe
- łyżeczka kminu
- łyżeczka pieprzu ziołowego
- łyżeczka cząbru
- pół łyżeczki tymianku
- pół łyżeczki ziaren kolendry
- pół łyżeczki ziaren gorczycy
Burak z Burguniiprzepis od niezawodnej Jadłonomii
Szalotki obrać, ale nie kroić. Po kolei nadziewać każdą z nich na widelec i opalać nad palnikiem gazowym przez kilka minut, dopóki nie będzie mocno przypalona. Opalone szalotki odłożyć na bok.
Składniki:
- 6 szalotek
- 500 g małych pieczarek
- 2 marchewki
- 1 mała pietruszka
- 1 szklanka zielonej soczewicy
- 4 małe buraczki
- 100 g orzechów laskowych
- 5 łyżek koncentratu pomidorowego
- 1 1/2 litra bulionu warzywnego
- 1 1/4 szklanki czerwonego wytrawnego wina
- 3 ząbki czosnku
- 4 gałązki tymianku
- 2 gałązki rozmarynu
- 3 liście laurowe
- sól i świeżo mielony czarny pieprz
- oliwa
Jestem wzruszona, smacznego! <3
ReplyDelete