Ostatnie tygodnie były ciężkie, smutne. U naszej Choco wykryto heartworms, robaki, które rozwijają się w psim sercu. Wybieranie najlepszej w jej sytuacji kuracji, szukanie leków, nasłuchiwanie w nocy jak oddycha.
Nie umiem dobrze gotować jak jestem smutna. Pieczenie czasem wycisza, pozwala skupić się na prostych czynnościach: odmierzaniu mąki, wyrabianiu ciasta; zapach świeżego chleba zawsze wywołuje uśmiech. Ale gotowanie wymaga wejścia do kuchni z radością, z pozytywną energią.
W najbliższy czwartek Amerykanie będą obchodzić Święto Dziękczynienia i chociaż nie jest to moje święto, to lubię tę tradycję zastanawiania się za co jesteśmy w tym roku wdzięczni. Ostatnie tygodnie były ciężkie, ale kiedy w czwartek usiądę z przyjaciółmi do stołu to pomyślę o tych wielu wielu rzeczach, które mi się w tym roku udały. I poczęstuję wszystkich jedną z tych rzeczy :)
Bakłażan w sosie z granatów, z dynia i tempeh
przepis z książki "Super Natural Every Day" Heidi Swanson
- 225 g bakłażana
- 225 g tempeh
- 125 g słodkich ziemniaków lub dyni
- skórka z jednej cytryny
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 3 ząbki czosnku, posiekane
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
- 1/3 szklanki / 80 ml syropu z granatów
- 80 ml oliwy z oliwek (można dać mniej)
- 30 g sera feta, opcjonalnie
- garść ziaren granatu
Piekarnik nagrzewamy do 189 C.
Bakłażana, tempeh i ziemniaki (albo dynię) kroimy w kostkę (bakłażana w 2 cm, resztę w 1 cm) i przekładamy do żaroodpornego naczynia. W małej miseczce mieszamy oliwę i sok z granatów, dodajemy przyprawy, czosnek i skórkę z cytryny. Warzywa polewamy sosem i pieczemy przez godzinę, mieszając raz, po upływie 30-40 minut. Podajemy posypane serem feta i ziarnami granatu.
Oto zlepek moich ulubionych momentów tego roku. Wydarzenia małe i duże. Ślub i nasza pierwsza masa krytyczna tego samego dnia. Samotny poranny spacer po plaży z Choco.Pobyt rodziców w Houston. Leniwe niedzielne śniadania. Podróż do Nowego Jorku. Piękne niebo nad naszą ulicą. Pies. Miłość. Dużo szczęścia. Podzielcie się swoimi szczęściami.
No comments:
Post a Comment