Pamiętam święto (chyba drugie) które spędziłam w hinduskiej knajpce, jedynej otwartej tego dnia, otoczona innymi międzynarodowymi studentami. Kolejne, które spędziłam na kanapie pod kocem z maratonem filmów Clinta Eastwooda, obowiązkowy pumpkin pie w dłoni ;).
W tym roku idę na polsko-tekańską kolację. Przyniosę słodkie ziemniaki zapiekane w syropie klonowym i pieczone warzywa w cieście francuskim.
To nadal nie jest "moje" święto, ale bycia wdzięcznym nigdy nie za wiele. Nie wiem jak Wy, ale ja zbyt często zapominam się zatrzymać i docenić ludzi wokół mnie. Za rzadko mówię "kocham Cię", za rzadko mówię "dziękuję". Drobne, małe słowa, drobne małe gesty, które potrafią bardzo wiele. W tym roku jestem wyjątkowo wdzięczna za moją rodzinę, którą w Święta zobaczę tylko na ekranie komputera. Są moją ostoją i moim wsparciem, dali mi wszystko co w życiu mam i nigdy nie byłabym taką wspaniałą osobą, gdyby nie oni ;) Ale jestem też wyjątkowo wdzięczna za istotę, która wdarła się niedawno do mojego życia...za najpiękniejszego psiego przyjaciela, Choco. Choco jest pitbullem i dwa miesiące temu zabraliśmy ją ze schroniska. Zaczełam czytać o tej rasie i o tym jak potwornie niesprawiedliwie jest traktowana...Teraz każdego ranka kiedy Choco budzi mnie swoimi psimi buziakami, jestem niesamowicie wdzięczna, że na siebie trafiłyśmy.
Ale ponieważ SurNosTables to blog o jedzeniu to kończę moje przemówienie i przedstawiam Wam moje dziękczynne propozycje na śniadanie i lunch, które można wykorzystać nie tylko od święta ;)
Waniliowe naleśniki z granatem, syropem klonowym i skórką cytrynową
przepis na podstawie Perfect Pancakes z "Vegan Brunch" Isy Chandry Moskowitz
- 1 ¼ szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki oleju (ja dodałam z orzechów)
- 1/3 szklanki wody
- 1-1 ¼ szklanki mleka sojowego
- 2 łyżki syropu klonowego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1/4 szklanki pestek granatu, plus 1 łyżka do dekoracji
- 2 łyżeczki skórki cytrynowej, plus 1 łyżeczka do dekoracji
Patelnię rozgrzewamy na średnim gazie (około 2-5 minut). Do dużej miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sól i cynamon.
Dodajemy resztę składników i mieszamy delikatnie aż wszystko się połączy na gładką masę.
Smażymy z obu stron, dekorujemy syropem klonowym, granatem i skórką cytrynową.
Słodkie ziemniaki pieczone w syropie klonowym
przepis z listopadowego numeru magazynu "Vegetarian Times"
- 1 szklanka syropu klonowego
- 1/4 szklanki octu jabłkowego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
- 2 laski cynamonu
- 1,5 kg słodkich ziemniaków, obranych, pokrojonych w kostkę
- 2 łyżki pestek słonecznika lub dyni (opcjonalnie)
aach, śniadanie mistrzów :-)
ReplyDeleteuwielbiam słodkie ziemniaki. muszę koniecznie wypróbować!
ReplyDelete