Gorąco!
Uciekamy do cienia z książką, winem, psem. Nie ma ucieczki przed tym sierpniowym upałem, dusznym i pachnącym iglakami, ale możemy go chociaż trochę umilić pysznymi plackami z cukinii. Jakiś czas temu Mama założyła ogródek, dziś możemy się cieszyć owocami (i warzywami!) jej pracy. Placki z cukinii która rośnie tuż pod oknem smakują lepiej. Tzatziki z własnoręcznie wyhodowanych ogórków i mięty też. Byłoby idealnie gdyby każdy miał taki ogródek. Ale i dla tych z bardziej ograniczoną powierzchnią Internet jest pełen fascynujących rozwiązań!
Placki z cukinii
źródło przepisu: Kwestia Smaku
- 30 g mąki pszennej
- sól i pieprz
- 1 jajko
- 2 łyżki mleka
- 1 cukinia (około 300 g)
- oliwa z oliwek do smażenia
Rozgrzewamy patelnię do smażenia, z 1 łyżką oliwy z oliwek. Na rozgrzany tłuszcz nakładamy masę (około jedną łyżkę - placuszki będą dość małe). Smażymy na średnim ogniu az do zarumienienia, przez 2-3 minuty, następnie przewracamy na drugą stronę i smażymy kolejne 2 minuty.
Kwestia Smaku poleca je z sosem pomidorowym lub z tzatzikami.My wybrałyśmy tę drugą wersję, znów wykorzystując do tego ogrodowe plony!
A jak Wy radzicie sobie z upałami? Czy macie może całkiem inną pogodę? :)
Też robię często placki z cukini. Czasem dodaje papryki i pietruszki, są pyszne!
ReplyDelete