Dziś krótko. O sałatce owocowej. Dlaczego? Bo...
Najprostsza, bo nie wymaga żadnych umiejętności poza krojeniem.
Najwygodniejsza, bo składniki można dowolnie zmieniać, w zależności od zawartości kuchni i potfela (przykro nam, drogie mango).
Zdrowa, bo chociaż owoce mają w sobie sporo cukru, to i ananas i papaya ponoć odchudzają, więc można się zapomnieć ;)
I piękna, nawet w deszczowe poranki...
Sałatka owocowa
proporcje dla 2-4 osób (albo jednej bardzo bardzo głodnej...)
Składniki:
- 1 dojrzały ananas
- 1 dojrzałe mango
- 1 dojrzała, żołta papaya
- 1 granat
- 2-3 banany
- 4 kiwi
- 5-6 mandarynek
Owoce myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Cząstki mandarynek kroimy na pół, banany dowolnie – w plastry lub pół-plasterki. Podajemy od razu, zanim banan ściemnieje albo pozozstałe składniki chłodzimy w lodówce, krojąc banana tuż przed podaniem/zjedzeniem.
Sałatka jest dość słodka, więc nie ma potrzeby jej dosładzać. Świetnie sprawdza się jako orzeźwiający deser o każdej porze roku.W lecie można dodać nasze ulubione owoce sezonowe, na przykład czereśnie lub poziomki.
Sałatka wydaje się być prosta i szybką propozycją na poczęstunek dla znajomych z restrekcyjnymi dietami- w końcu to wegańska, bezglutenowa, bez-orzeszkowa potrawa! :)
Smacznego!
Bardzo spodobało mi sie pierwsze zdjęcie! Wcale nie widać, że tam jest deszcz! Taką sałatkę robiła moja siostrzyczka w przedszkolu;)
ReplyDeletePS. fajowe zdjęcia, tchną optymizmem i radością.. i strzałki też fajne, ja chcę się nauczyć obługiwać PS kiedyś!:)
Pozdrawiam pięknie.
Dzięki :) ale Twoje zdjęcia nie potrzebują przecież Photoshopa ;)
ReplyDeleteAle polecam http://tv.adobe.com/product/photoshop/ - dużo krótkich filmików dość dobrze objaśniających co i jak w rodzinie Adobe :)
Ja do takich sałatek dodaję zawsze odrobinę soku z cytryny, banan wtedy nie ciemnieje i przełamuje to słodki smak. Śliczne zdjęcia :)
ReplyDeletewow, jaka kolorowa :)
ReplyDelete