Śledzie czerwone
Składniki:
- 4 filety śledziowe
- mleko
- 3 cebule
- 70 ml oleju
- mały słoiczek koncentratu pomidorowego
- Sól, pieprz, cukier, słodka papryka
Śledzie moczymy w mleku przez około 6-12 godzin. Nalepiej nastawić je na noc albo z samego rana i zająć się nimi kiedy już wyręczymy Mikołaja w szukaniu prezentów ;)
Cebulę siekamy i szklimy na oleju. Kiedy jest jeszcze jędrna, dodajemy koncentrat, cukier i przyprawy do smaku - cebula powinna być słodkopaprykowa. Dusimy przez chwilę, w razie potrzeby dodajemy odrobinę wody. Zdejmujemy z ognia i studzimy.
Śledzie płuczemy i dokładnie suszymy, następnie kroimy na małe porcje. W słoiku układamy cebulę i śledzie, tak, żeby wypełnić cały słoik. Pamiętajmy, żeby na wierzchu zostawić warstwę cebuli!
Zostawiamy na noc w lodówce i idziemy lepić pierogi, o których już w następnym odcinku!
No comments:
Post a Comment