Monday, December 31, 2012

Dziękujemy!

Dziękujemy! 
Za towarzyszenie nam w naszych kulinarnych podróżach na talerzu, za dzielnie się z nami, za wspólny pyszny rok. 


Oby tych wspolnych pysznych lat było jak najwięcej! 
Każdej Czytelniczce i każdemu Czytelnikowi życzymy wszystkiego najsłodszego, od serca.

Kasia i Grazia, po dwóch stronach oceanu



Sunday, December 23, 2012

Pierogi dla spóźnialskich czyli dla mnie ;-)

Przepis dla spóźnialskich i nie jest to żadne złośliwe określenie- sama siebie własnoręcznie zapisuje do tego klubu! Być może spędziłam za dużo czasu na fejsbuku czytając o tym jak inne blogerki o blogerzy już mają wszystko przyszykowane...być może rozproszyła mnie pogoda: 26 stopni C sprzyja raczej jedzeniu lodów czekoladowych niż pieczeniu makowców...Co by to nie było zostałam z lepieniem pierogów na ostatnia chwilę. Jeśli jesteście ze mną- zapraszam na przepis!

Ciasto:
400 g mąki
125 ml letniej wody
Sól

Mąkę przesiewamy, dodajemy szczytem soli i wlewamy powoli wodę. Wyrabiamy ciasto aż stanie się lśniące i przestanie się lepić do rąk. Ciasto dzielimy na 3-4 części i przykrywamy ścierka, żeby nie wyschło. Na blacie podsypanym mąką rozwalkowujemy ciasto. Za pomocą foremki lub szklanki/kieliszka wycinam krążki, nakładany farsz i zlepiamy. Proste? Proste! Pierogi partiami wrzucamy do gotujacej się wody i gotujemy 2 minuty od momentu aż wypłyną na powierzchnię.

Farsz z kapustą i grzybami:
(Zdradliwie dobry, kończy się wyjadaniem z garnka!)

500g kiszonej kapusty
40-50g suszonych grzybów w plasterkach
300g cebuli
Masło
Sól
Pieprz

Grzyby pluczemy, moczymy w wodzie przez pól godziny, a następnie gotujemy 20-30 minut. Odcedzamy i drobno lepimy, wywarł przecedzamy i zachowujemy. Cebulę siekamy w kostkę i rumienimy na maśle. Dodajemy odciśniętą z płynu i poszatkową kapustę, grzyby i wywar z grzybów. Doprawiamy solą i pieprzem; dusimy 25 min na małym ogniu aż prawie cały płyn odparuje. Studzimy farsz, formujemy pierogi i zajadamy się jak tylko wypatrzymy pierwsza gwiazdkę!

Smacznego!




Tuesday, December 18, 2012

Czerwone śledzie i tęsknota za śniegiem


W Polsce mrozy, w Houston upał. Mama tęskni za słońcem, ja tęsknię za śniegiem. A dla tych, którzych tęsknią za klasyką na Wigilijnym stole - przepis na czerwone śledzie!




Sunday, December 16, 2012

Bezbolesny tydzień do Świąt : wegańskie pierniczki i bezglutenowa granola

Żeby trochę ułatwić życie i sobie i Wam, przyszykowałyśmy listę: bezbolesny tydzień do świąt! Lista jest niekompletna...i zakłada Wigilię, na którą przyjdą znajomi z wielkim garnkiem bigosu :) Ale to zawsze dobry początek i mamy nadzieję, że trochę Wam pomoże w radosnych i bezstresowych przygotowaniach do Świąt. Poniedziałek zaczynamy słodko, od świątecznej granoli i wegańskich pierniczków. Ten łatwy, ale bardzo smakowity zestaw idealnie nadaje się na prezenty dla wszystkich smakoszy. Granola jest bez glutenu, a pierniczki bez nabiału, miodu i jaj, więc oba prezenty są super dla wszystkich alergików i wegan na waszej liście! Ale ponieważ i jedno i drugie jest przepyszne i pięknie pachnie to istnieje też ryzyko, że wszystko zostanie w Waszej kuchni :-)

Jeśli jeszcze wybieracie się na zakupy przypraw do świątecznych wypieków kupcie ich więcej - przydadzą się nam do dekoracji i zrobienia prezentu na ostatnią chwilę, który pokażemy Wam w sobotę!

 

Sunday, December 9, 2012

Pomarańczowa babka z żurwiną i orzechami


Zanim wpadnę w wir lepienia pierogów i szukania maku, nastawiam wodę na herbatę, kroję kawałek babki żurawinowo-orzechowej i rozkładam na podłodze stos papierów, kokard i tasiemek. Uwielbiam pakowanie prezentów i czasem myślę, że więcej czasu poświęcam na pakowanie niż wybieranie prezentu. 

Przed samymi świętami może być ciężko znaleźć wolną chwilę, żeby się nacieszyć tym małym rytuałem, więc w tym roku zachęcam wszystkich do zabrania się za to nieco wcześniej. Może wtedy i Wy pokochacie ten piękny szelest papieru? Dla mnie to moment skupienia i wyciszenia, oczywiście do czasu aż z pomocą postanowi przyjść psiak ;)

 Jeśli pakowanie to nadal nie Wasza bajka, to na pewno każdy pokocha to ciasto! Pachnące wanilią i pomarańczą, z żurawiną i orzechami...Z podanych składników wychodzą dwa ciasta, więc doskonale nada się na prezent. Ja już wczoraj zaniosłam jedno do znajomych i chyba niedługo zabiorę się za kolejne...wystarczy obwiązać je wstążką i smakowity podarunek gotowy!



Wednesday, December 5, 2012

Świąteczna gorączka?

Zima zawsze zaskakuje. Czasem zaskoczy drogowców śniegiem w Polsce. Czasem mnie upalem (28C!) w Houston. A kto dał się zaskoczyć świętami, które nagle są już tuż tuż za rogiem? Nie mówcie, ze tylko ja... ;)

Oczywiście są ludzie, którzy nie dadzą się zakończyć. Mama już dawno spakowala polskie ozdoby choinkowe i wysłała do Houston. Jeśli poczta zaskoczy mnie brakiem opóźnień i komplikacji już niedługo zawisną na mojej choince. Dzięki mamie po obu stronach oceanu dojrzewa aromatyczny piernik. W tym roku obie szykujemy Wigilię i chcemy podzielić się z Wami nie tylko przepisami, ale tez pomysłami na prezenty z kuchni albo kuchnia i gotowaniem inspirowane. Chętnie przeczytamy też o Waszych przygotowaniach! Może ktoś podpowie jak przeżyć "pierwsza" Wigilię? ;)